In Memoriam Harrie Hendriks (1924-2020)

Cloveniers of Schutterye tot Grave - Harrie HendriksWe schrijven 19 oktober 1974. Toen moest er een historische optocht in Grave worden gehouden omdat we 300 jaar tevoren de Franse overheerser uit de stad gejaagd hadden. Iemand kwam met het idee om het Cloveniersgilde weer nieuw leven in de blazen. Zij moeste mee doen in de optocht. Voor Harrie het wist, was hij een van de 19 gildebroeders. Harrie was vaandeldrager, maar er was geen gildevaandel, zodat de Graafse stadsvlag meegevoerd moest worden. Hij was zo trots dat hij door de feesttent met het hele gilde tweemaal over het podium liep. Vanaf dat moment is Harrie zijn Cloveniersgilde trouw gebleven. Zesenveertig jaar lang!!

Harrie heeft bijna alle functies bekleed bij het Cloveniersgilde. Maar Koning is hij helaas nooit geworden. Harrie ging overal met het Cloveniersgilde heen: Gildedagen, Europees Gildefeest, paleis Soestdijk, Zuurkoolavonden, Koningsschieten, Historisch Spektakel, etc. We beschrijven nu enkele hoogtepunten uit zijn Clovenierstijd. Jammer genoeg heeft het gilde geen oud archief. Samen met Jan Timmermans heeft hij binnen enkele maanden een boek geschreven: “Schets van de Geschiedenis der Cloveniers of Schutterye tot Grave”. Dat “groene boekske” werd ten doop gehouden in mei 1977. Dat was ook het begin van het 450 jaar bestaan van het gilde.

In 1978 kreeg Harrie dan eindelijk een het nieuwe gildevaandel! Zo trots als een pauw! In 1981 gingen de families Hendriks en Verdijk naar Ierland. De schoonzoon van Hak Verdijk kwam uit Ierland en diens vader had daar een kroeg. In dat café werden talloze Ierse liedjes gezongen. Na afloop van die vakantie heeft Harrie een liedje gemaakt op de melodie van een van die liedjes: “Ins waer de Graaf un sterke stad…..met muure rontelum…”. Bij elk feest van de Cloveniers wordt dit lied ten gehore gebracht. Bij de begrafenis van Harrie Hendriks op 8 april 2020 klonk dat lied vanaf het carillon.

Vanaf 1983 tot 1986 was Harrie Hendriks gewalter van het Cloveniersgilde. In die tijd kreeg het gilde een schietterrein aan de Jan van Cuijkdijk en heeft hij de voorbereidingen voor de Vrije Gildedag in 1987 in gang gezet.

Op 10 augustus werd een ander boek van Harrie Hendriks en Jan Timmermans gepresenteerd: een lijvig boekwerk van de ambachtsgilden in Grave. Bij de presentatie van het ‘groene boekske’ in 1977 hebben de schrijver de opdracht meegekregen te zien wie de gildebroeders vanaf 1572 waren. In 2002 werd een boek gepresenteerd, samengesteld door Harrie Hendriks en Jan Timmermans, met alle wetenswaardigheden over de gildebroeders. Het was een voorrecht om met Harrie Hendriks deel uit te mogen maken van de Cloveniers of Schutterye tot Grave. Het ga je goed, welterusten.